بدانیم

جراحی دندان عقل

دندان عقل به آخرین دندان در هر قوس فکی گفته می‌شود که معمولاً بین ۱۷ تا ۲۵ سالگی در دهان می‌روید و دندانپزشکان اصطلاحا آن را “آسیای سوم” می‌نامند . معمولا هر فردی دارای ۲ دندان عقل در فک بالا ،۲ دندان عقل در فک پایین و در مجموع دارای ۴ دندان عقل است.
– دندان عقل را بکشیم یا نکشیم؟
متخصصان دندانپزشكي در آمريكا تاكيد دارند كه دندان عقل را نبايد بي‌دليل كشيد مگر اينكه موجب بروز مشكل و ناراحتي شود. انجمن دندانپزشكي آمريكا در مقاله جديد خود آورده است : اگر دندان عقل شما در بروز مشكلات خاص دهان و دندان نقش دارد ، حتما بايد براي كشيدن آن به موقع به دندانپزشك مراجعه كنيد چون بيشتر نگهداشتن آن كار عاقلانه‌اي نيست.

جراحی لثه

مثل بسياري ديگر از بيماري‌ها ، مشكلات لثه هم از گروه بيماري‌هاي قابل پيشگيري است . ما مي‌توانيم با رعايت بهداشت ، مسواك زدن و نخ كشيدن مرتب و استفاده به جا از دهان‌شويه‌ها از خيلي از بيماري‌هاي لثه پيشگيري كنيم . در واقع همه چيز از دوستان عزيزمان مسواك و نخ دندان شروع مي‌شود . مسواك با تميز كردن دندان‌ها و برداشتن پلاك دنداني (ماده چسبنده حاوي باكتري بر روي دندان) از نشستن باكتري و رسوب جرم بر روي دندان‌ها جلوگيري مي‌كند و نخ دندان هم ناحيه بين دنداني را تميز مي‌كند . با عدم رعايت بهداشت به مرور لايه‌اي به نام جرم برروي دندان‌ها و گاه زير لثه تشكيل مي‌شود كه سلا‌مت لثه‌ها را به خطر مي‌اندازد .

سوالات متداول

دندان عقل را بکشیم یا نکشیم؟

متخصصان دندانپزشكي در آمريكا تاكيد دارند كه دندان عقل را نبايد بي‌دليل كشيد مگر اينكه موجب بروز مشكل و ناراحتي شود. انجمن دندانپزشكي آمريكا در مقاله جديد خود آورده است : اگر دندان عقل شما در بروز مشكلات خاص دهان و دندان نقش دارد ، حتما بايد براي كشيدن آن به موقع به دندانپزشك مراجعه كنيد چون بيشتر نگهداشتن آن كار عاقلانه‌اي نيست.

عوارض نکشیدن دندان عقل چیست؟

گاهی دندانهای عقل فضای کافی جهت رویش کامل ندارند که در این موارد مشکل دندان عقل شامل درد و تورم است و یا ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد ولی با این وجود بقیه دندان ها در خطر آسیب جدی قرار داشته باشند .

- بیماری لثه :
وقتی دندان عقل به طور نهفته در فک باقی بماند باکتری ها در شیار موجود بین لثه و دندان که قابل تمیز شدن نیست ، رشد می کنند و باعث ایجاد عفونت می شوند .

- در هم ریختگی دندان :
دندان عقل نهفته یا رویش یافته می تواند دندانهای مجاور را تحت فشار قرار دهد . و باعث آسیب به ساختمان آنها شود .

- پوسیدگی :
گاهی به دلیل موقعیت قرارگیری یا به دلیل اینکه قسمتی از دندان به وسیله لثه پوشیده شده به سختی مسواک می خورد در نتیجه باکتری های مولد پوسیدگی در آن تجمع پیدا می کنند این باکتری ها علاوه بر دندان عقل ، دندانهای مجاور را نیز تحت تاثیر قرار می دهند .

- موقعیت نا مناسب :
دندان عقلی که به سمت بافت گونه رشد می کند باعث تحریک بافت مجاور خود می شود . این گونه دندانهای عقل رویش یافته علاوه بر دسترسی مشکل برای تمیز شدن باعث گاز گرفتگی نا خواسته گونه در هنگام جویدن غذا می شوند ، که در دراز مدت مشکل ساز می شود .

- کیست ها :
در صورتی که بافت تشکیل دهنده تاج دندان نهفته در استخوان باقی بماند ممکن است بعد ها با مایعی پر شده و تشکیل یک کیست دهد که استخوان اطراف خود را تخریب خواهد کرد .


چه زمانی دندان عقل خود را بکشیم؟

  1. پوسیدگی دندان یکی از علل خارج کردن دندان عقل است ، دندان نهفته و یا نیمه نهفته مانع از تمیز کردن دندان‌های پشت دندان هفت شده و این امر موجب پوسیدگی دندان هفت می‌شود . پوسیدگی دندان هفت موجب می‌شود که دندان عقل را قبل از اینکه رویش کامل داشته باشد خارج کنیم ، گاهی ممکن است دندان عقل در جهتی رویش پیدا کند که به ریشه دندان کناری آسیب وارد شود در این صورت نیز خارج کردن دندان عقل ضروری است .

چه زمانی دیگر نیاز به کشیدن دندان عقل نهفته نیست؟

اگر دندان عقل نهفته تا ۴۰ سالگی مشکلی برای فرد ایجاد نکند نیازی به خارج کردن آن نیست اما در سایر افراد به دلیل اینکه کشیدن دندان عقل نهفته در سنین بالا با درد و خون ریزی بیشتری همراه است و توصیه می‌شود اقدام برای خارج کردن دندان‌های نهفته پیش از ۳۵ تا ۴۰ سالگی انجام شود .

آیا کشیدن دندان عقل شرط سنی خاصی دارد؟خارج نمودن دندان عقل نهفته می تواند با موفقیت برای بیماران در تمام گروه های سنی انجام شود و شرایط سنی خاصی ندارد . با این حال از نقطه نظر آمار ، تحقیقات نشان داده است که افراد نسبتا مسن تر در معرض خطر بیشتری از نظر عوارض وجود دارد . دندانپزشکان معمولا توصیه می کنند که ایده آل ترین سن برای کشیدن دندان عقل ١٨تا ٢٤سال مي باشد .

با رعایت نکات بهداشتی، هیچ مشکلی نظیر پوسیدگی دندان و بوی بد دهان پیش نخواهد آمد.

کشیدن دندان عقل در دوران سالمندی و بزرگسالی چه عوارض و خطراتی دارد؟

. با افزایش سن ریشه‌ها قطورتر شده و ممکن است کشیدن دندان را سخت‌تر کند
. التیام ضعیف‌تر بعد از کشیدن دندان
. پوسیدگی دندان‌های مجاور
. احتمال فک جوش شدن دندان
. احتمال شکسته شدن استخوان در افراد پیر در حین جراحی و درآوردن دندان
. کاهش تحمل بیمار به دلیل شرایط سنی و درمان‌های پزشکی از قبیل مصرف داروهای قلبی ، ریوی و ...